email Mail: sklep@mixtools.pl | zwrot 14 dni na zwrot | dotacje Dotacje unijne | darmowa dostawa Tax Free

BLACK FRIDAY & CYBER MONDAY - rabat na hasło "CW2018"!

KONKURS! WYSTAW OPINIĘ NA mixtools.pl I WYGRAJ PAKIET NARZĘDZIOWY!

CZYSZCZENIE MAGAZYNÓW Z ELEKTRONARZĘDZI mixtools.pl ZAPRASZAMY!


Polityka prywatności

POLITYKA PRYWATNOŚCI SKLEPU INTERNETOWEGO MIXTOOLS.PL


Z dniem 25 maja 2018 r. zacznie obowiązywać unijne rozporządzenie dotyczące ochrony danych osobowych - Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (zwane dalej „Rozporządzeniem RODO”). Zmianie ulegną również krajowe przepisy dotyczące ochrony danych osobowych, w szczególności uchylona zostanie dotychczasowa ustawa z dnia 29.08.1997r o ochronie danych osobowych (zwane dalej łącznie „Przepisami RODO”).

1. POSTANOWIENIA OGÓLNE

1.1. Niniejsza Polityka określa sposób wykorzystania, udostępniania i ochrony danych osobowych użytkowników, przedstawia opcje wyboru przysługujące użytkownikom w związku z ich danymi osobowymi i sposób kontaktu z PHU ASMET Piotr Sajnaga sp. z o.o.

1.2. Administratorem danych osobowych zbieranych za pośrednictwem Sklepu Internetowegoprowadzony jest przez firmę PHU ASMET Piotr Sajnaga sp. z o.o. wpisanego do Krajowego Rejestru Sądowego, posiadającego: adres miejsca wykonywania działalności: ul. Lubelska 53, 24-100 Puławy i adres do doręczeń: ul. Energetyków 4, 20-954 Lublin, NIP 7162822799, REGON 380116060, adres poczty elektronicznej: sklep@mixtools.pl., - zwany dalej „Administratorem” i będący jednocześnie Usługodawcą Sklepu Internetowego i Sprzedawcą.

1.3. Administrator dokłada szczególnej staranności w celu ochrony interesów osób, których dane dotyczą, a w szczególności zapewnia, że zbierane przez niego dane są przetwarzane zgodnie z prawem; zbierane dla oznaczonych, zgodnych z prawem celów i niepoddawane dalszemu przetwarzaniu niezgodnemu z tymi celami; merytorycznie poprawne i adekwatne w stosunku do celów, w jakich są przetwarzane oraz przechowywane w postaci umożliwiającej identyfikację osób, których dotyczą, nie dłużej niż jest to niezbędne do osiągnięcia celu przetwarzania.

1.4. Wszelkie słowa, wyrażenia i akronimy występujące na niniejszej stronie i rozpoczynające się dużą literą (np. Sprzedawca, Sklep Internetowy, Usługa Elektroniczna) należy rozumieć zgodnie z ich definicją zawartą w Regulaminie Sklepu Internetowego dostępnym na stronach Sklepu Internetowego.


2. CEL I ZAKRES ZBIERANIA DANYCH ORAZ ODBIORCY DANYCH

2.1. Każdorazowo cel, zakres oraz odbiorcy danych przetwarzanych przez Administratora wynika z działań podejmowanych przez Usługobiorcę lub Klienta w Sklepie Internetowym. Przykładowo jeżeli Klient w trakcie składania Zamówienia wybierze odbiór osobisty zamiast przesyłki kurierskiej, to jego dane osobowe będą przetwarzane w celu zawarcia i realizacji Umowy Sprzedaży, ale nie będą już udostępniane przewoźnikowi realizującemu przesyłki na zlecenie Administratora.

2.2. Rodzaj gromadzonych danych osobowych:

2.2.1. Imię i nazwisko;

2.2.2. Adres zamieszkania;

2.2.3. Adresy dostaw;

2.2.4. Nazwa firmy (jeżeli ją Klient prowadzi);

2.2.5. Numer NIP (jeżeli Klient prowadzi firmę);

2.2.6. Adres e-mail;

2.2.7. Numer telefonu;

2.2.8. Historia transakcji (w tym co i kiedy Klient zarezerwował, kupił, wykorzystane kody rabatowe, sposoby dokonywania płatności);

2.2.9. Bank i numer rachunku bankowego, z którego Klient dokonywał płatności;

2.2.10. Informacje o sposobie korzystania przez Klienta ze Sklep Internetowy (jeżeli Klient wyrazi zgodę na pliki cookies*);

2.2.11. Numer IP, z którego Klient komunikował się ze Sklepem Internetowym;

2.2.12. Historia komunikacji Klienta ze Sklepem Internetowym;

2.2.13. Dane pochodzące z publicznie dostępnych źródeł;

2.2.14. Reklamacje Klienta;

2.2.15. Opinie Klienta;

2.2.16. Dodatkowe informacje o Kliencie, które mógł zawrzeć w korespondencji e-mail lub które mógł podać w trakcie rozmowy telefonicznej z Konsultantem

2.2.17. Udzielone przez Klienta zgody.



2.3. Możliwe cele zbierania danych osobowych Usługobiorców lub Klientów przez Administratora:

2.3.1. zawarcie i realizacja Umowy Sprzedaży lub umowy o świadczenie Usługi Elektronicznej (np. Konto);

2.3.2. obsługa reklamacji;

2.3.3. marketing bezpośredni własnych produktów lub usług Administratora;

2.3.4. wyrażenie przez Klienta opinii o zawartej Umowie Sprzedaży.


2.4. Możliwi odbiorcy danych osobowych Klientów Sklepu Internetowego:

2.4.1. W przypadku Klienta, który korzysta w Sklepie Internetowym ze sposobu dostawy przesyłką paczkomatową lub przesyłką kurierską, Administrator udostępnia zebrane dane osobowe Klienta wybranemu przewoźnikowi lub pośrednikowi realizującemu przesyłki na zlecenie Administratora:
- General Logistics Systems Poland Sp. z o.o.
- InPost S.A.
- Polski System Dystrybucji sp. z o.o.

2.4.2. W przypadku Klienta, który korzysta w Sklepie Internetowym ze sposobu płatności elektronicznych lub kartą płatniczą Administrator udostępnia zebrane dane osobowe Klienta, wybranemu podmiotowi obsługującemu powyższe płatności w Sklepie Internetowym:
- PayU S.A.


2.4.3. W przypadku Klienta, który zgodził się na wyrażenie opinii o zawartej Umowie Sprzedaży, Administrator udostępnia zebrane dane osobowe Klienta wybranemu podmiotowi obsługującemu system ankiet opiniujących zawarte Umowy Sprzedaży w Sklepie Internetowym: - Ceneo.pl Sp. z o.o.

2.4.4. W przypadku Klienta, który zgodził się na profilowanie jego danych osobowych w celach marketingowych, Administrator udostępnia zebrane dane osobowe Klienta wybranemu podmiotowi obsługującemu system dopasowania rabatów, unikalnych ofert spejclnych w Sklepie Internetowym: - SAVECART SP. Z O.O.


2.5. Podanie danych osobowych, o których mowa w pkt. 2.2. może być niezbędne do zawarcia i realizacji Umowy Sprzedaży lub umowy o świadczenie Usługi Elektronicznej w Sklepie Internetowym. Każdorazowo zakres wymaganych do zawarcia umowy danych wskazany jest uprzednio na stronie Sklepu Internetowego oraz w Regulaminie Sklepu Internetowego.


3. COOKIES I DANE EKSPLOATACYJNE
3.1. Pliki Cookies (ciasteczka) są to niewielkie informacje tekstowe w postaci plików tekstowych, wysyłane przez serwer i zapisywane po stronie osoby odwiedzającej stronę Sklepu Internetowego (np. na dysku twardym komputera, laptopa, czy też na karcie pamięci smartfona – w zależności z jakiego urządzenia korzysta odwiedzający nasz Sklep Internetowy). Szczegółowe informacje dot. plików Cookies, a także historię ich powstania można znaleźć m.in. tutaj: http://pl.wikipedia.org/wiki/Ciasteczko.

3.2. Administrator może przetwarzać dane zawarte w plikach Cookies podczas korzystania przez odwiedzających ze strony Sklepu Internetowego w następujących celach:

3.2.1. identyfikacji Usługobiorców jako zalogowanych w Sklepie Internetowym i pokazywania, że są zalogowani;

3.2.2. zapamiętywania Produktów dodanych do koszyka w celu złożenia Zamówienia;

3.2.3. zapamiętywania danych z wypełnianych Formularzy Zamówienia, ankiet lub danych logowania do Sklepu Internetowego;

3.2.4. dostosowywania zawartości strony Sklepu Internetowego do indywidualnych preferencji Usługobiorcy (np. dotyczących kolorów, rozmiaru czcionki, układu strony) oraz optymalizacji korzystania ze stron Sklepu Internetowego;

3.2.5. prowadzenia anonimowych statystyk przedstawiających sposób korzystania ze strony Sklepu Internetowego.


3.3. Standardowo większość przeglądarek internetowych dostępnych na rynku domyślnie akceptuje zapisywanie plików Cookies. Każdy ma możliwość określenia warunków korzystania z plików Cookies za pomocą ustawień własnej przeglądarki internetowej. Oznacza to, że można np. częściowo ograniczyć (np. czasowo) lub całkowicie wyłączyć możliwość zapisywania plików Cookies – w tym ostatnim wypadku jednak może to mieć wpływ na niektóre funkcjonalności Sklepu Internetowego (przykładowo niemożliwym może okazać się przejście ścieżki Zamówienia poprzez Formularz Zamówienia z uwagi na niezapamiętywanie Produktów w koszyku podczas kolejnych kroków składania Zamówienia).

3.4. Ustawienia przeglądarki internetowej w zakresie plików Cookies są istotne z punktu widzenia zgody na korzystanie z plików Cookies przez nasz Sklep Internetowy – zgodnie z przepisami taka zgoda może być również wyrażona poprzez ustawienia przeglądarki internetowej. W braku wyrażenia takiej zgody należy odpowiednio zmienić ustawienia przeglądarki internetowej w zakresie plików Cookies.

3.5. Szczegółowe informacje na temat zmiany ustawień dotyczących plików Cookies oraz ich samodzielnego usuwania w najpopularniejszych przeglądarkach internetowych dostępne są w dziale pomocy przeglądarki internetowej oraz na poniższych stronach (wystarczy kliknąć w dany link):

3.5.1. w przeglądarce Chrome

3.5.2. w przeglądarce Firefox

3.5.3. w przeglądarce Internet Explorer

3.5.4. w przeglądarce Opera

3.5.5. w przeglądarce Safari

3.5.6. w przeglądarce Microsoft Edge


3.6. Administrator przetwarza również zanonimizowane dane eksploatacyjne związane z korzystaniem ze Sklepu Internetowego (adres IP, domena) do generowania statystyk pomocnych w administrowaniu Sklepem Internetowym. Dane te mają charakter zbiorczy i anonimowy, tj. nie zawierają cech identyfikujących osoby odwiedzające stronę Sklepu Internetowego. Dane te nie są ujawniane osobom trzecim.


4. PODSTAWA PRZETWARZANIA DANYCH

4.1. Podanie danych osobowych przez Usługobiorcę lub Klienta jest dobrowolne, aczkolwiek niepodanie wskazanych w na stronie Sklepu Internetowego oraz w Regulaminie Sklepu Internetowego danych osobowych niezbędnych do zawarcia i realizacji Umowy Sprzedaży lub umowy o świadczenie Usługi Elektronicznej skutkuje brakiem możliwości zawarcia tejże umowy.

4.2. Podstawą przetwarzania danych osobowych Usługobiorcy lub Klienta jest konieczność realizacji umowy, której jest stroną lub podjęcia na jego żądanie działań przed jej zawarciem. W przypadku przetwarzania danych w celu marketingu bezpośredniego własnych produktów lub usług Administratora podstawą takiego przetwarzania jest (1) uprzednia zgoda Usługobiorcy lub Klienta lub (2) wypełnienie prawnie usprawiedliwionych celów realizowanych przez Administratora (zgodnie z art. 23 ust. 4 Ustawy o ochronie danych osobowych za prawnie usprawiedliwiony cel uważa się w szczególności marketing bezpośredni własnych produktów lub usług Administratora).

4.3. W przypadku przetwarzania danych w celu wyrażenia przez Klienta opinii o zawartej Umowie Sprzedaży podstawą takiego przetwarzania jest zgoda Usługobiorcy lub Klienta.

4.4. W przypadku przetwarzania danych w celach marketingowych podstawą takiego przetwarzania jest zgoda Usługobiorcy lub Klienta.


5. PRAWO KONTROLI, DOSTĘPU DO TREŚCI SWOICH DANYCH ORAZ ICH POPRAWIANIA

5.1. Prawo dostępu - Usługobiorca lub Klient ma prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich poprawiania.

5.2. Prawo do poprawy danych - każdej osobie przysługuje prawo do kontroli przetwarzania danych, które jej dotyczą, zawartych w zbiorze danych Administratora, a zwłaszcza prawo do: żądania uzupełnienia, uaktualnienia, sprostowania danych osobowych, czasowego lub stałego wstrzymania ich przetwarzania lub ich usunięcia, jeżeli są one niekompletne, nieaktualne, nieprawdziwe lub zostały zebrane z naruszeniem ustawy albo są już zbędne do realizacji celu, dla którego zostały zebrane.

5.3. Prawo do ograniczenia przetwarzania danych - w przypadku udzielenia przez Usługobiorcę lub Klienta zgody na przetwarzanie danych w celu marketingu bezpośredniego własnych produktów lub usług Administratora zgoda może być odwołana w każdym czasie.

5.4. Prawo do usunięcia danych osobowych:
- Dane nie są już niezbędne do celów, dla których były zebrane lub w inny sposób przetwarzane;
- Klient, którego dane dotyczą, wniósł sprzeciw wobec przetwarzania danych;
- Klient, którego dane dotyczą, cofnął zgodę, na której opiera się przetwarzanie i nie ma innej podstawy prawnej przetwarzania;
- Dane przetwarzane są niezgodnie z obowiązującymi przepisami prawa;
- Dane muszą być usunięte w celu wywiązania się z obowiązku wynikającego z przepisów prawa.

5.5. Prawo do przenoszenia danych za pośrednictwem Administratora Danych Osobowych innemu administratorowi o ile przetwarzanie odbywa się na podstawie umowy zawartej z Klientem, którego dane dotyczą lub na podstawie zgody wyrażonej przez Klienta.

5.6. W celu realizacji uprawnień, o których mowa powyżej można kontaktować się z Administratorem poprzez przesłanie stosownej wiadomości pisemnie lub pocztą elektroniczną na adres Administratora wskazany na wstępie niniejszej polityki prywatności.


6. OKRES PRZETWARZANIA DANYCH OSOBOWYCH

6.1. Rejestracja w Sklepie Internetowym lub/i zapisanie się do newslettera – przez okres przez jaki Klient jest zarejestrowany/zapisany – do czasu wypisania się ze Sklepu Internetowego/newslettera. Po tym okresie dane będą przetwarzane w celach związanych z:
- posprzedażowej obsługi klientów (np. obsługi reklamacji);
- zabezpieczenia lub dochodzenia ewentualnych roszczeń przysługujących PHU ASMET Piotr Sajnaga sp. z o.o.;
- dla realizacji uzasadnionego obowiązku prawnego Administratora Danych Osobowych wynikającego z przepisów prawa, podatkowych oraz rachunkowych.

6.2. Realizacja sprzedaży – przez okres realizacji umowy, której jest stroną. Po tym okresie dane będą przetwarzane w celach związanych z rozliczalnością działań, zobligowanych przepisami o ochronie danych osobowych oraz przez okres przedawnienia roszczeń Klienta, jednak nie dłużej niż 5 lat.
- posprzedażowej obsługi klientów (np. obsługi reklamacji);
- zabezpieczenia lub dochodzenia ewentualnych roszczeń przysługujących PHU ASMET Piotr Sajnaga sp. z o.o.;
- dla realizacji uzasadnionego obowiązku prawnego Administratora Danych Osobowych wynikającego z przepisów prawa, podatkowych oraz rachunkowych.

6.3. Pozyskane dane o sposobie korzystania przez Klienta ze Sklepu Internetowego (za pośrednictwem plików cookies) oraz dane przetwarzane w bazie marketingowej – przez cały okres bycia Klientem, do momentu zgłoszenia sprzeciwu przez Klienta, którego dane dotyczą.

7. POSTANOWIENIA KOŃCOWE

7.1. Sklep Internetowy może zawierać odnośniki do innych stron internetowych. Administrator namawia by po przejściu na inne strony, zapoznać się z polityką prywatności tam ustaloną. Niniejsza polityka prywatności dotyczy tylko niniejszego Sklepu Internetowego.

7.2. Administrator stosuje środki techniczne i organizacyjne zapewniające ochronę przetwarzanych danych osobowych odpowiednią do zagrożeń oraz kategorii danych objętych ochroną, a w szczególności zabezpiecza dane przed ich udostępnieniem osobom nieupoważnionym, zabraniem przez osobę nieuprawnioną, przetwarzaniem z naruszeniem obowiązujących przepisów oraz zmianą, utratą, uszkodzeniem lub zniszczeniem.

7.3. Administrator odpowiednio udostępnia następujące środki techniczne zapobiegające pozyskiwaniu i modyfikowaniu przez osoby nieuprawnione danych osobowych przesyłanych drogą elektroniczną:

7.3.1. Zabezpieczenie zbioru danych przed nieuprawnionym dostępem.

7.3.2. Dostęp do Konta jedynie po podaniu indywidualnego loginu i hasła.